De geschiedenis

152 jaar geschiedenis

In 2022 bestaat de botter ZS13 152 jaar en is daarmee de oudste nog varende botter van Nederland. 
Benieuwd naar een stukje geschiedenis? Lees dan verder!
 
Van Monnickendam naar Zwartsluis
In 1870 werd in Monnickendam de MK11 gebouwd als Marker botter met open visbun. Dit schip voer jarenlang over de Zuiderzee om families uit de regio te voorzien van brood op de plank. 
Rond 1930, toen de Zuiderzee afgesloten was, verdween de houten vissersvloot grotendeels. In deze crisisjaren vertrok de MK11 naar Zwartsluis en werd omgedoopt tot de ZS13. Tot het begin van de jaren ‘60 visten Roskam en de gebroeders Moorman ermee op het IJsselmeer. Inmiddels was de oude versleten botter afgedankt en werd ze vervangen door een stalen kotter. 

De botter ZS13 kwam terecht in Muiden, waar het schip door studenten werd verhuurd voor chartertochten. Vanaf 1967 lag de botter voor café de Zeilvaart nabij het IJ in Amsterdam, waar ze diende als blikvanger van het terras en steeds verder lag te vergaan. Gelukkig was daar een groepje enthousiastelingen uit Zwartsluis, die zich ontfermden over hun versleten erfgoed. Na de nodige reparatiewerkzaamheden keerde de botter ZS13 in 1984 terug naar Zwartsluis. Daar lag het schip onder andere bij het Ketelhavenmuseum, tot ze in 1989 werd overgenomen door de Projectgroep ZS13. 

Herstel botter ZS13
De Projectgroep ZS13 besloot de botter in haar oude glorie te herstellen, zodat ze weer kon schitteren tijdens zeiltochten en evenementen. Dit was echter makkelijker gezegd dan gedaan en ondanks forse investeringen van de toenmalige eigenaren dreigde de botter verloren te gaan. Om de kostbare restauratie alsnog mogelijk te maken werd de ‘Stichting Zwartsluizer Botter ZS13’ opgericht en was de botter gered. 
Sindsdien wordt de botter ZS13 onderhouden door vrijwilligers. 

Vrijwilligers
De Stichting Zwartsluizer Botter ZS13 bestaat uit 22 vrijwilligers die zich inzetten voor het behoud van de botter. De stichting kan niet zonder haar schippers, maten en technische staf. Van het organiseren van avondtochten, varen tijdens evenementen tot ’s winters alle oude verf, teer en beitslagen wegkrabben. 

Is dit echt wat voor u? Of kent u iemand die graag zou willen helpen? Meld u dan aan als vrijwilliger! 

Zelf niet zo handig of wilt u liever op een andere manier helpen? De Stichting Zwartsluizer Botter ZS13 is ook op zoek naar sponsoren! 


Share by: